6 september 2017

Kijkraam 3 Ervaring

Inspiratie is er wanneer ik samenval met het geheel, in het nu, als alles klopt, dan gaat het vanzelf! Als ik bezig ben met mijn kwasten en de tijd vergeet, ben ik in mijn element. Ik ben een tovenaar, een alchemist. Het wonder voltrekt zich onder mijn handen als kleuren zich onverwacht verenigen tot een vorm, of als er zo maar licht verschijnt.

De titel ‘Dissolving Vieuws’ verwijst naar een proces: Het oude beeld vervaagt en het nieuwe beeld is nog niet gevormd. Waar oriӫnteren we ons op?

Elk organisme, ook het menselijke, is in contact met de omgeving door ervaring: het organisme grijpt in, staat open voor de gevolgen van dat ingrijpen, om vervolgens opnieuw in te grijpen. Door die wisselwerking, tussen passief en actief in, groeit iets.

Als kunstenaar herken ik die stuwende werking van de ervaring als inspiratiebron. In een kunstproces is er namelijk een fysiek te ervaren vormende interactie tussen de mens en realiteit. In het resultaat is er een volledig nieuw object en een nieuwe ervaring, het kunstwerk. Het resultaat geeft ook weer een ervaring, een heel bijzondere zelfs. Een  kunstwerk stelt me vragen: Kom ik zelf met het beeld in contact? En wat zegt het beeld mij? Ga ik door het beeld nadenken over mijn betekenis? Hoe sta ik in die wereld vol betekenissen, symbolen en beelden?

In het project zoek ik de letterlijk vormende interactie niet alleen in verf en kwasten maar ook in de ervaring van de ruimte, mijn denkbeelden (de traditie) en andere vormgevers: Julius, Peter, Dick, Bert en Rintje.
Zo zoeken we een samengebalde ervaring. Zo’n ervaring kan alleen in gezamenlijkheid ontstaan, binnen een groep mensen. Op 30 september om 20.00 uur ontstaat een nieuw ongezien beeld, als expressie van deze gemeenschap. Kunst verbindt.