Welkom op de Open atelierdagen Kampen, ook in mijn atelier!

Henrie Vogel

Atelier Henrie Vogel

Henrie Vogel is an experienced artist based in the Netherlands whose paintings have been featured in numerous solo exhibitions nationally. Identifying with the New Materialism movement, his works center around the concept of connection. For Vogel, this connection is translated through an intuitive dialogue with the material. He most often creates with acrylics, oils, ink, and pigments on canvas.

Online Art Gallery:
https://www.singulart.com/en/artist/henrie-vogel-28203?campaign_id=1049.

'Je moet niet willen bevatten wat zich voor je ogen afspeelt. In zo’n dialoog met de beeldmiddelen loopt immers alles anders dan gedacht. Als je het geheel zijn gang laat gaan valt het je zomaar toe, het is er al vóór je het ziet. Het is eenvoudig; het vouwt zich vanzelf uiteen.'

Waar ik leef
Ik woon en werk in een voormalige boerderij op het Kampereiland. Het landschap van het Kampereiland is in wisselwerking met de bewoners ‘geboren uit rivier en zee’. Dat heeft een bijzonder landschap opgeleverd. Een prima plek om te schilderen.
Ik ben bijvoorbeeld geboeid door sloten.
Een sloot lijkt een onbelangrijke plek. Een sloot wacht niet op ons, voor we het door hebben lopen we eraan voorbij. Ben je echter bereid stil te zijn dan zie je een plaats waar alles samenkomt. De hemel reflecteert op het wateroppervlak. Tegelijk zie je door die spiegel de bodem. Op die terloopse waterrand ontmoeten werelden elkaar.


Zien wat ik nog niet zag, daar gaat het om in mijn werk. Elk schilderij begint als een onbelangrijke plek. Een schilderij wacht niet op mij, voor ik het weet gebeurt er niets, dan verlaat het schilderij me. Ben ik bereid stil te zijn dan neemt de verf me mee waardoor het schilderij mij laat zien wat ik nog niet zag.
Dat soort ervaringen geven betekenis, dan voel ik verbinding en krijg ik er weer zin in.

Het is de kunst in de relatie te treden met de dingen. Je plek in te nemen en de dingen hun plek te gunnen. Zo creëer je verbinding met jezelf en de dingen. Alles in de wereld draait om verbinding, het is een weefsel, niets is los verkrijgbaar. Die verbinding maakt een creatieve weg vrij: van het een komt het ander. Dat gegeven beoefen ik in het schilderproces.

Ik laat me meenemen door de verf, de kwast, de vorm en de kleur. Dat vereist een vertrouwen in wat er in de ruimte en de tijd opkomt. Geen perfecte uitvoering van een van tevoren bedachte compositie, maar een resultaat van kijken naar het doek, wachten, voelen, twijfelen, ondergaan, bijsturen en accepteren. Door deze manier van werken vragen mijn schilderijen van de kijker om ze als stoffelijk ding, als belichaamde aanwezigheid in de wereld te ervaren. Dat maakt mijn kunstwerken bij uitstek objecten om mee verder te denken, te voelen, te leven.Opleiding
In 1983 studeerde ik af in de vakrichting autonome schilderkunst, aan de C.A.B.K. te Kampen (Nu Artez). Ik ben sindsdien werkzaam zelfstandig beeldend kunstenaar. Mijn werk is opgenomen in diverse kunstverzamelingen.