8 mei 2016

Hier een paar beelden van mijn nieuwe werk. Dissolving Views. Oplossende beelden.

Betekenis ontvangen
Het doek ligt op de grond, de zwaartekracht werkt, en de natte verf vloeit uit. In de verf zit inkt en pigmenten. Inkt is opgeloste kleurstof, pigment niet. Water vloeit naar het laagste punt. De ventilator maakt wind. Door het drogingsproces is er ook de factor tijd die meedoet. Een beeld vormt zich naar zijn aard. Ik zeg dank je wel.

Ik stel de waarneming uit. We zien de dingen immers niet zoals ze zijn maar zoals we ze ons voor ogen stellen. Dat mentale beeld zit altijd tussen ons en de werkelijkheid. Ik heb er nu behoefte aan om alleen de voorwaarden te bieden voor beeldvorming. Ik schep de kaders waarbinnen het beeld zich langzaam ontvouwt. Dat is het uiterste zoeken in de dialoog; ik volg de materie. Dat is heel prettig want ik kan ondertussen koffie drinken.
Door mijn zelf letterlijk te onttrekken aan dat proces van beeldvorming ervaar ik de vloeibare aard van de werkelijkheid. Het is voor mij een aanduiding van een immateriele realiteit -een geschilderde holistische overtuiging- zo je wilt.