We zien de wereld niet zoals die is maar zoals we ons die ons voorstellen.

Dissolving Views

Dissolving Views was de titel van het grote interactieve kunstproject wat ik georganiseerd en uitgevoerd heb in de Bovenkerk of St. Nicolaaskerk te Kampen, 2017. De serie kunstwerken die ontstaan zijn in de nadagen van dat project heb ik ‘Dissolving Views ‘genoemd.

We beleven spannende tijden. We weten dat het oude voorbij is en we voelen aan dat het nieuwe eraan komt. We weten alleen niet wat. Het oude verhaal is aan zijn einde, versleten. Het is het model dat gebaseerd is op het idee van economische groei. De prijs is echter hoog, de uitputting en ondergang van heel de planeet komt eraan.

Het verstommen van de aarde zullen we moeten opheffen, we zijn niet de heer van de schepping. Ook niet de heer van de vrouw of van de ander. Maar wat wordt het nieuwe verhaal? We zullen een nieuw cultureel fundament, een nieuw perspectief vinden als we ons zelfbeeld weer gaan verbinden aan de ander en het andere. Niet hiërarchisch maar meer holistisch.

Matter Matters
Met dat wisselen van perspectieven kom je op mijn vakgebied. In de dialoog met de materie leert een maker te handelen en te kijken zonder beeld. Matter Matters.

Als je iets met je handen maakt leer je al snel dat de materie terugduwt. Materie heeft een eigenheid, wordt bewogen door dezelfde energie als ik, is doordrongen van dezelfde wetten en kent intenties, net als ik.
Ook merk je in een maakproces dat je lichaam, je hand, bijvoorbeeld, vanzelf zwijgend gaat. De hand weet het. Ik heb het in de hand. Mijn ervaring en kennis van vormgeving zitten ergens achter de hand.

Ik hoef daar niets voor te doen. In het proces van het maken stel ik het weten uit, ik geef de materie ruimte zijn eigen aard te volgen en wacht tot de vorm zich aandient. Ik help een handje door een soort spelregels te verzinnen. Gaandeweg vormt zich een compositie, een beeld tekent zich uit volgens de logica van de materie.